Speeldata Pubkwis 2023/2024:

In principe altijd de eerste dinsdag van de maanden september t/m mei. Feestdagen en vakanties kunnen reden zijn voor een uitzondering. En welke pandemie dan ook.

Seizoen 2023-2024:

5 september
3 oktober
7 november
12 december 
9 januari
6 februari

5 maart


2 april
7 mei 


HINT voor 5 maart

                   volgt eind februari

Protesten februari 2024

Deze keer zijn er toch enkele protesten binnengekomen die de vragenmakers niet hebben voorzien. We proberen alles te verwerken in de uitslagen voor zover de antwoordformulieren nog niet in de papiercontainer zijn beland. Dit laatste is helaas in Amelisweerd het geval.

Jacquard
Team 3 uit Austerlitz wil graag dat hun antwoord “Ikat” wordt goedgekeurd op de laatste vraag van dinsdag 6 februari: “Wat is de term voor stoffen met ingeweven of ingebreide dessins?”
Jury: Het door de vragenmakers gegeven antwoord “jacquard” dekt de hele lading, terwijl ikat weliswaar textiel is met ingeweven motieven maar vooral gekenmerkt wordt door de speciale technieken die hiervoor worden toegepast. Daarmee vindt de jury dit antwoord in de buurt komen maar te specifiek. Helaas Team 3.

Salland?
Het volgende bezwaar op onze vraag “Hoe heet de landstreek in het westen van de provincie
Overijssel?” werd ingezonden door team Donker Bosch uit Amerongen:
“Op de vraag over het gebied wat in het westen van Overijssel ligt werd Salland als antwoord gegeven. Wij gaven de Weerribben als antwoord. Dat ligt zeker 30 km verder naar het westen en is hiermee het juiste antwoord. Volgens ons moet dit het juiste antwoord zijn.”
Team Daddy Cool & The Mum brains schreef ons “Het antwoord was Salland, echter ligt de landstreek IJsseldelta net zo westelijk/westelijker in Overijssel.”
Jury: Onze alwetende Wikipedia laat er geen twijfel over bestaan. Bisschop Jan van Arkel gaf in 1346 de naam al aan het gebied dat ‘Salland het Overijsselse gebied buiten Twente en de Kop van Overijssel omvat.’
Zijn de protesten hiermee klaar voor de prullenbak? Nou, nee. Daarvoor had de vraag duidelijker moeten zijn. Zowel de Weerribben als de IJsseldelta liggen ook in het westen van de provincie en de jury strijkt over het hart. Punt erbij in Amerongen voor Daddy Cool, Donker Bosch, maar ook voor Spike, VRAM, Oja, Op ’t Nippertje en de Dwaze Moeders. In Driebergen voor De Trudy’s.

Womanizer
Daddy Cool & (in dit geval niet vergeten de) Mom brains waren erg op dreef en een positief beginnend bericht halen we graag in z’n geheel aan. Daar komt-ie.
“Beste commissie, Allereerst, dank voor de leuke quiz van gisteren. We hebben weer genoten. Wij hebben een aantal protesten m.b.t. deze quiz. Gisteren al kort besproken, maar bij deze nog op een rijtje: * Ronde 6, vraag 6: Het officiële antwoord was womanizer, echter zijn wij van mening dat "player" ook goedgekeurd zou moeten worden. Tegenwoordig zou je de term player gebruiken voor iemand die van vrouwen houdt en er vele korte relaties op na houdt, soms met meerdere vrouwen tegelijk (net als een womanizer). Womanizer werd vroeger vaker gebruikt voor zo'n type man, maar is tegenwoordig vooral een seksspeeltje ;-)”.
Jury: Het wordt pijnlijk duidelijk. De jongere generatie leert ons, de vragenmakers, dat terminologie onderhevig is aan erosie. De Daddy’s die er korte relaties op nahouden worden tegenwoordig liever player genoemd en verwijzen de womanizer als concurrent naar het nachtkastje. Dus ook hier moet de jury eraan geloven. Dat betekent een punt erbij voor de volgende teams uit Amerongen:
WDENEON, Daddy Cool, Hfl 9,75, N-Side, Winklers, Oja, Donkerstraat, Dwaze Moeders en Bos&Co.
In Driebergen voor Trudy’s, Tegen beter weten in, Strandjuffers, Quiztet, Jopie Boer, Koppen van Gaesbeek, Otheus, Peddelpuppers, Eicha, Bier’sop.
PS playboy is terecht fout gerekend, zo iemand is bevoorrecht omdat die er ook financieel flink op los kan leven.

Pokémon Theme
Daddy Cool & the Mom Brains staan werkelijk op scherp met het volgende protest. “het nummer staat ook (misschien wel vooral) bekend onder de naam "Gotta catch 'em all" Zelfs in de top 2000 werd deze titel gevoerd in de lijst en zou naar onze mening een halve punt moeten krijgen.”
Jury: geen speld tussen te krijgen. Half punt erbij in Amerongen voor Daddy Cool, N-side, Donkerstraat en Hfl 9,75. In Driebergen voor Koppen van Gaesbeek, Eicha, Rodenberg op Dreef, Wie weet.

Correcties punten Austerlitz:
Betweters +1, HERRT + 0,5, Meneer van Dale +1,5, Olympianen +1, Piece of Cake + 0,5.


Protesten januari 2024

Proefkonijn
In ronde 5, vraag 3, werd gevraagd naar de Duitse term voor het woord ‘proefkonijn’. Daarop kwam van de Bovenkamer uit Driebergen het volgende bezwaar. “Ons antwoord Testkaninchen werd fout gerekend Maar in google translate staat het wel Ik probeer een bestand op te sturen Groet”.
Wel, de jury heeft het bestand ontvangen met een duidelijke schermafdruk van de zoekresultaten in Google Translate. Omdat Wikipedia, onze scheidsrechter, hier geen uitsluitsel over geeft waagt de jury het in dit specifieke geval om mee te gaan met wat Google Translate hier te bieden heeft. Maar wat raar! Bij de jury verschijnt dan Meerschweinchen. Omdat enkele teams dit laatste antwoord gaven hebben we dat alsnog gecorrigeerd en in de uitslagen verwerkt. Wie ist das möglich?? En toen ging het licht aan.Proef staat op de eerste regel, konijn op de regel eronder.
Der Zusammenhang war verschwunden.
Tja, daar kan de jury helaas niet in meegaan. Flappie zouden we ook niet goed rekenen, ook al proef je bij het eten van het beest echt wel konijn.

Gewapend beton
Het protest van de Bovenkamer over ‘welk bouwmateriaal kan schieten’ luidt als volgt.
“Onder het motto ‘niet geschoten altijd mis’ het volgende: Het gaat om de vraag over de bouwmaterialen. Het beste antwoord is inderdaad gewapend beton, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer oplossingen zijn. Wij hadden ‘lood’ zoals in daklood (bouwmateriaal) of schietlood (de naam zegt het al). Wij willen dit dus graag goedgekeurd zien. Temeer omdat we meenden te horen dat ‘vurenhout’ ook goed gekeurd zou zijn.”
Jury: een passend motto, Bovenkamer. Hij knalt erin. Maar is het in de roos? Allereerst zijn we het met jullie eens, we gaven zelf het beste antwoord. En Vurenhout, dat is de plank raakslaan. Ook goed. En dan begint bij jullie antwoord “lood” iets te kriebelen. Tja, lood zit in een kogel. Maar dan…nee, wij hier in Amerongen vinden dat te vaag en zijn het eens met het besluit van de jury in Austerlitz. Helaas. Gelukkig konden we zien dat jullie met je score met opgeheven hoofd huiswaarts konden. 

Tot zover.                    


 Lees verder de protesten van eerdere jaren


Locaties

Amerongen - Restaurant Buitenlust

Leersum - Sport- en Cultuurcentrum De Binder

Driebergen - De Bergse Bossen

Austerlitz - Het Beauforthuis 

Woudenberg - Café Moestas 

Doorn - Grand Café Reyck

Utrecht - Paviljoen Amelisweerd


Facebook: https://www.facebook.com/Pubkwis

Twitter: @http://twitter.com/pubkwis

Mail: info@pubkwis.nl


Privacy: pubkwis-2018