Protesten april 2024

Cyaan
Team De Overkant maakt bezwaar tegen ons antwoord op vraag 10 van ronde 4. “Groen in het antwoord is geen primaire kleur, dus het zou geel moeten zijn.”
Helaas Overkant, er werd gevraagd ‘tussen welke twee kleuren bevindt cyaan zich spectraal gezien?’ Wikipedia is onze scherprechter, zie spelregels op de website. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyaan
Datum verzetten
Verder verzoekt het team: “En over de datum van mei: 7 mei valt in de meivakantie! Kan het niet een weekje later?!”.
Eh…nee. 112 teams, 7 locaties… Blijf maar lekker thuis is ons advies.
Wife beater
Meneer Van Dale geeft een uitvoerig onderbouwd betoog om een punt te verwerven voor hun antwoord singlet. “Ronde 3, vraag 7 wordt gevraagd naar een ondershirt wat soms, zoals bij bijvoorbeeld Freddie Mercury, als bovenshirt gedragen wordt. Het antwoord volgens de quiz is wifebeater. Echter als men in de Nederlandse Wikipedia zoekt kom je bij singlet. De Engelse Wikipedia verwijst inderdaad naar het mouwloos ondershirt. Kijk je naar de foto's van de twee pagina onder het lemma 'ondershirt' dan wel 'sleeveless shirt', staat bij de Nederlandse versie exact het shirt zoals we dat kennen van Freddie Mercury. Ons inziens moet het antwoord singlet (ons antwoord) goed gerekend worden. Met vriendelijke groeten, Jeroen van Nieuwenhuizen Captain Meneer van Dale.”
Jury: Wat jammer nou voor jullie dat specifiek werd gevraagd naar de Engelse benaming. Now you are standing in your wife beater!
Box 3
Verder ontvingen we van team Achter de Kaap het volgende bezwaar. “Als we ons goed herinneren ging vraag 10 bij ronde 6 over hetgeen onder Box 3 valt, naast beleggingen. De site van de Belastingdienst meldt letterlijk: Onder box 3 vallen bezittingen zoals spaargeld, aandelen en 2e woning. Nu hebben wij als antwoord gegeven: geld en onroerend goed. Dit laatste werd niet goed gerekend omdat dit door u niet bij de antwoorden vermeld was. Gezien de omschrijving van de fiscus maken wij hiertegen bezwaar en verzoeken ons antwoord alsnog goed te rekenen. Vr. groet”.
Jury: in het echte leven gaat het bij deze vraag vaak om een hoop geld als je boven de vrijstelling komt. En bij dit spelletje om 2x ’n half puntje. Helaas krijgen jullie dat halve puntje er niet bij. Het element schulden ontbreekt en onroerend goed valt onder het basiselement beleggingen. Gevraagd werd naar de drie basiselementen van box 3.
Operatie Beethoven
Tenslotte zit team Jopie Boer een beetje in z’n maag met het afkeuren van hu antwoord door de jury in Driebergen. “Betreft de vraag over operatie Beethoven. Wij hebben daar geantwoord dat dit de maatregelen betreffen voor behoud van multinationals. Deze is niet goedgekeurd omdat het (volgens de jury) specifiek ASML betreft. Echter.... dat is niet volledig juist: zie https://www.ad.nl/politiek/kabinet-vreest-dat-asml-uitbreidt-over-de-grens-operatie-beethoven-moet-techbedrijf-hier-houden~a2e01a79/ Hierin staat "Betrokken ministers, inclusief premier Mark Rutte, broeden op maatregelen die het vestigingsklimaat verbeteren, waardoor bedrijven als ASML graag hier blijven". Met andere woorden: het is dus niet exclusief voor ASML. Daarom vinden wij ons antwoord (ook) correct.” Jury: daar zit zeker wat in Jopie. Nadat operatie Beethoven, primair gericht op ASML, bekendheid ging krijgen werd in politieke kringen en in de pers het doel wat breder uitgemeten. Doch in de geheime fase waar de vraag op sloeg was het toch echt alleen ASML. Nu kan een jury over het hart strijken of zich juist harder opstellen. Per locatie kan dat wat verschillen maar gelijkgerechtigdheid kan niet vanuit het zenuwcentrum worden verkregen. Dit Boerenprotest wordt derhalve afgewezen.

Protesten februari 2024
Deze keer zijn er toch enkele protesten binnengekomen die de vragenmakers niet hebben voorzien. We proberen alles te verwerken in de uitslagen voor zover de antwoordformulieren nog niet in de papiercontainer zijn beland. Dit laatste is helaas in Amelisweerd het geval.

Jacquard
Team 3 uit Austerlitz wil graag dat hun antwoord “Ikat” wordt goedgekeurd op de laatste vraag van dinsdag 6 februari: “Wat is de term voor stoffen met ingeweven of ingebreide dessins?”
Jury: Het door de vragenmakers gegeven antwoord “jacquard” dekt de hele lading, terwijl ikat weliswaar textiel is met ingeweven motieven maar vooral gekenmerkt wordt door de speciale technieken die hiervoor worden toegepast. Daarmee vindt de jury dit antwoord in de buurt komen maar te specifiek. Helaas Team 3.

Salland?
Het volgende bezwaar op onze vraag “Hoe heet de landstreek in het westen van de provincie
Overijssel?” werd ingezonden door team Donker Bosch uit Amerongen:
“Op de vraag over het gebied wat in het westen van Overijssel ligt werd Salland als antwoord gegeven. Wij gaven de Weerribben als antwoord. Dat ligt zeker 30 km verder naar het westen en is hiermee het juiste antwoord. Volgens ons moet dit het juiste antwoord zijn.”
Team Daddy Cool & The Mum brains schreef ons “Het antwoord was Salland, echter ligt de landstreek IJsseldelta net zo westelijk/westelijker in Overijssel.”
Jury: Onze alwetende Wikipedia laat er geen twijfel over bestaan. Bisschop Jan van Arkel gaf in 1346 de naam al aan het gebied dat ‘Salland het Overijsselse gebied buiten Twente en de Kop van Overijssel omvat.’
Zijn de protesten hiermee klaar voor de prullenbak? Nou, nee. Daarvoor had de vraag duidelijker moeten zijn. Zowel de Weerribben als de IJsseldelta liggen ook in het westen van de provincie en de jury strijkt over het hart. Punt erbij in Amerongen voor Daddy Cool, Donker Bosch, maar ook voor Spike, VRAM, Oja, Op ’t Nippertje en de Dwaze Moeders. In Driebergen voor De Trudy’s.

Womanizer
Daddy Cool & (in dit geval niet vergeten de) Mom brains waren erg op dreef en een positief beginnend bericht halen we graag in z’n geheel aan. Daar komt-ie.
“Beste commissie, Allereerst, dank voor de leuke quiz van gisteren. We hebben weer genoten. Wij hebben een aantal protesten m.b.t. deze quiz. Gisteren al kort besproken, maar bij deze nog op een rijtje: * Ronde 6, vraag 6: Het officiële antwoord was womanizer, echter zijn wij van mening dat "player" ook goedgekeurd zou moeten worden. Tegenwoordig zou je de term player gebruiken voor iemand die van vrouwen houdt en er vele korte relaties op na houdt, soms met meerdere vrouwen tegelijk (net als een womanizer). Womanizer werd vroeger vaker gebruikt voor zo'n type man, maar is tegenwoordig vooral een seksspeeltje ;-)”.
Jury: Het wordt pijnlijk duidelijk. De jongere generatie leert ons, de vragenmakers, dat terminologie onderhevig is aan erosie. De Daddy’s die er korte relaties op nahouden worden tegenwoordig liever player genoemd en verwijzen de womanizer als concurrent naar het nachtkastje. Dus ook hier moet de jury eraan geloven. Dat betekent een punt erbij voor de volgende teams uit Amerongen:
WDENEON, Daddy Cool, Hfl 9,75, N-Side, Winklers, Oja, Donkerstraat, Dwaze Moeders en Bos&Co.
In Driebergen voor Trudy’s, Tegen beter weten in, Strandjuffers, Quiztet, Jopie Boer, Koppen van Gaesbeek, Otheus, Peddelpuppers, Eicha, Bier’sop.
PS playboy is terecht fout gerekend, zo iemand is bevoorrecht omdat die er ook financieel flink op los kan leven.

Pokémon Theme
Daddy Cool & the Mom Brains staan werkelijk op scherp met het volgende protest. “het nummer staat ook (misschien wel vooral) bekend onder de naam "Gotta catch 'em all" Zelfs in de top 2000 werd deze titel gevoerd in de lijst en zou naar onze mening een halve punt moeten krijgen.”
Jury: geen speld tussen te krijgen. Half punt erbij in Amerongen voor Daddy Cool, N-side, Donkerstraat en Hfl 9,75. In Driebergen voor Koppen van Gaesbeek, Eicha, Rodenberg op Dreef, Wie weet.

Correcties punten Austerlitz:
Betweters +1, HERRT + 0,5, Meneer van Dale +1,5, Olympianen +1, Piece of Cake + 0,5.

Woudenberg: Appeltje Eitje +1,5; De Draaiende Wielen +1,5; Dompies +2; Het Krakende Celletje +1; Wombargs Hoop + 0,5. 

Protesten januari 2024

Proefkonijn
In ronde 5, vraag 3, werd gevraagd naar de Duitse term voor het woord ‘proefkonijn’. Daarop kwam van de Bovenkamer uit Driebergen het volgende bezwaar. “Ons antwoord Testkaninchen werd fout gerekend Maar in google translate staat het wel Ik probeer een bestand op te sturen Groet”.
Wel, de jury heeft het bestand ontvangen met een duidelijke schermafdruk van de zoekresultaten in Google Translate. Omdat Wikipedia, onze scheidsrechter, hier geen uitsluitsel over geeft waagt de jury het in dit specifieke geval om mee te gaan met wat Google Translate hier te bieden heeft. Maar wat raar! Bij de jury verschijnt dan Meerschweinchen. Omdat enkele teams dit laatste antwoord gaven hebben we dat alsnog gecorrigeerd en in de uitslagen verwerkt. Wie ist das möglich?? En toen ging het licht aan.Proef staat op de eerste regel, konijn op de regel eronder.
Der Zusammenhang war verschwunden.
Tja, daar kan de jury helaas niet in meegaan. Flappie zouden we ook niet goed rekenen, ook al proef je bij het eten van het beest echt wel konijn.

Gewapend beton
Het protest van de Bovenkamer over ‘welk bouwmateriaal kan schieten’ luidt als volgt.
“Onder het motto ‘niet geschoten altijd mis’ het volgende: Het gaat om de vraag over de bouwmaterialen. Het beste antwoord is inderdaad gewapend beton, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer oplossingen zijn. Wij hadden ‘lood’ zoals in daklood (bouwmateriaal) of schietlood (de naam zegt het al). Wij willen dit dus graag goedgekeurd zien. Temeer omdat we meenden te horen dat ‘vurenhout’ ook goed gekeurd zou zijn.”
Jury: een passend motto, Bovenkamer. Hij knalt erin. Maar is het in de roos? Allereerst zijn we het met jullie eens, we gaven zelf het beste antwoord. En Vurenhout, dat is de plank raakslaan. Ook goed. En dan begint bij jullie antwoord “lood” iets te kriebelen. Tja, lood zit in een kogel. Maar dan…nee, wij hier in Amerongen vinden dat te vaag en zijn het eens met het besluit van de jury in Austerlitz. Helaas. Gelukkig konden we zien dat jullie met je score met opgeheven hoofd huiswaarts konden.

Tot zover.            

Protesten april 2023
En ja hoor, ze zijn er weer. Enkele bezwaren, protesten en een heuse klacht kwamen bij ons binnen.

Smokken
Team ‘Meneer van Dale’ uit Austerlitz wacht op antwoord n.a.v. de volgende opmerking: “In ronde 4 vraag 6 ging het over het maken van plooien in kleding. Volgens de vragenmakers moest het antwoord Snokwerk zijn. Meneer v. Dale is van mening dat Rimpelen (ook) goed is en verwijst naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Rimpelen?wprov=sfla1. Zou de jury een oordeel kunnen vellen? Alvast dank."
De jury heeft haar naaikransje in een kring gezet, om de stemming te bevorderen glaasjes advocaat met slagroom geserveerd en het beraad ging los. Hoewel het gegeven antwoord niet Snokwerk was maar smokken of smocken werd na tweeëneenhalf uur tot het volgende besloten: protest gehonoreerd, rimpelen is ook goed (zie wikipedia).

Nogmaals Smokken
‘De Vinken’ uit Leersum verwoordden hun bezwaar als volgt: “Vraag 6 ronde 4, wordt om naaiwerk gevraagd, wij denken dat smockwerk borduurwerk is.” Nog even de gestelde vraag: "Naaitechniek. Welk werkwoord gebruik je om kleine plooitjes in een stof te leggen en deze met steken vast te zetten?" Helaas beste Vinken, smokken is wel degelijk een naaitechniek. Protest afgewezen.

Eve de gait verpennen
De BA-recreanten uit Driebergen meldden ons het volgende. “Bezwaar tegen antwoord ronde 4 vraag 4. Er wordt alleen goed gerekend: een plasje doen. Wij hadden in het net: even naar het toilet gaan. Op de site van ensie, staat ook dit antwoord. Als het heel specifiek moet, dan moet er ook bij vermeld worden, dat mannen een plasje gaan doen, want vrouwen kunnen geen pin verzetten. En dan is alleen ‘ een plasje doen’, ook niet goed. Verder een gezellige avond gehad. Dankjewel! Vriendelijke groet, Iris”. Wel, een helder bezwaar en de vragenmakers kunnen erin meegaan. Alhoewel op iedere locatie de jury haar eigen afwegingen maakt in dit soort zaken (alleen wanneer het antwoord van de vragenmakers fout is moet er centraal gecorrigeerd worden) hebben we hier toch te maken met een geval van hoge nood. Want wat de op het toilet te leveren boodschap ook is, die zal altijd gepaard gaan met een kleine. En om in stijl te blijven: de BA-recreanten hebben het netjes uitgedrukt. We vragen de jury in Driebergen of die bereid is om de score aan te passen.

Zorgvuldiger formuleren
Team Rodenberg op Dreef uit Driebergen diende het volgende verzoek in, waarvan akte. “Beste jury, Geen protest voor extra punten dit keer, maar wel het verzoek om wat zorgvuldiger te werk te gaan bij het formuleren van de vragen, zodat het een pubkwis blijft en niet een wedstrijd in lolligheid: voorbeelden van netwerkprotocollen zijn HTTP, TCP, UDP, SMTP, FTP en zo zijn er nog wel een paar. Ze eindigen allemaal op P, wat staat voor protocol. www, wee wee wee, world wide web, wereldwijde web en double u double u double u (respectievelijk 3, 9, 12, 14 en 21 letters) is geen protocol. Vriendelijke groet,”. Fantastisch geformuleerd verzoek, oordeelt de jury.

Protesten maart 2023.
Deze keer zijn er drie protesten binnengekomen over paprika's, Avatar en habibi. De jury heeft echter geen energie kunnen opbrengen om zelf aanwezig te zijn bij het spelletje (een virus moet ook opgesloten worden!), laat staan om hier een zinvol oordeel over te geven. Jullie moeten het echt even doen met de de beoordeling door je eigen jury, dus zonder VAR ditmaal. Er zit veel meer werk achter correcties dan het op 't eerste gezicht lijkt, nu maar beter opladen om in april weer spetterend voor de dag te komen. Sorry....

Protesten februari 2023.
Geluidsronde
Alle teams schreven zich een ongeluk bij het noteren van de zinnen die volgden na het stoppen van het geluidsfragment (volgende keer krijgen jullie meer tijd). Dat blijkt ook uit het volgende protest van de Verwegistanen uit Driebergen: “In ronde 7 tijdens de muziekronde was de vraag om de zin af te maken als de muziek stopte. Bij de 1e opgave van deze ronde was het antwoord 'bij ons staat op de keukendeur' Tot zover hadden wij het ingevuld alleen het volledige antwoord vergde ook nog de toevoeging van de volgende zinsnede ' het is niet altijd rozengeur' Dat hadden wij niet gedaan omdat ons antwoordveld vol was en omdat ons niet duidelijk was tot hoever we moesten gaan. Dus wat ons betreft hebben wij deze vraag naar behoren beantwoord. Wij horen graag uw respons en zien het extra punt graag tegemoet.”
Jury: Het is dus niet altijd en overal rozengeur beste mensen. De vragenmakers kunnen aangesproken worden als een vraag niet eenduidig genoeg was of een antwoord onjuist. Ook als een ander dan het gegeven antwoord correct is kan dit mogelijk alsnog goed gerekend worden. Het is echter aan de lokale jury om te oordelen in situaties zoals jullie aangeven. De nodige souplesse mag natuurlijk gevraagd en toegepast worden. Het enige wat deze jury zal doen is een goed woordje, gericht aan jullie eigen scheidsrechters in Driebergen. In Amerongen zouden we het goed gerekend hebben.

Grootste stad van Europa
De Verwegistanen hadden een intensief avondje. Het volgende protest was ook bij andere teams onderwerp van discussie. “In ronde 5 of 6, ik ben dat even kwijt was de vraag wat is de grootste stad in europa in inwoneraantal. Daar hebben wij in het team een stevige discussie over gevoerd. Ons eerste antwoord was 'Istanbul', wat ook het goede antwoord bleek te zijn. Alleen we hebben dat niet ingevuld omdat het grootste gedeelte van Istanbul in Azië ligt en 1/3 van haar inwoners daar vertoeft. Zie hiervoor https://www.alletop10lijstjes.nl/10-grootste-steden-in-europa/ Wij hebben de tweede stad op deze lijst ingevuld en dat is Moskou omdat al haar inwoners allemaal in Europa wonen. Daarmee is dit wat ons betreft het goede antwoord. Wij horen graag uw reactie en zien het extra punt tegemoet.” Team De 3e Ronde uit Leersum schreef: “Grootste stad Europa: Istanbul. Wij hebben dit antwoord niet gegeven, omdat een deel van deze stad in Azie ligt. Wij wisten dat het de grootste stad was waarvan een deel in Europa was, maar hebben vanwege het Aziatische deel het antwoord niet gegeven. Kortom, onduidelijke vraag.”
Jury: Jullie discussie, Verwegistanen en derde Ronders, had wel goede gronden. Echter, zoals in onze spelregels staat vermeld, is Wikipedia de scheidsrechter in dit soort gevallen. Deze bron geeft Istanbul als de nummer één metropool van Europa. En nummer 2 is niet Moskou maar Londen, dus een punt zou het zeker niet hebben opgeleverd. En een puntje extra voor 3de Ronde kan natuurlijk al helemaal niet als er geen alternatief antwoord bij ons bekend is. Jammer. Maar ach, wat doet het ertoe in het besef hoe het nu is ten zuidoosten van Istanbul… https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grootste_metropolen_in_Europa

Genoom
De 3de Ronde uit Leersum vond het onterecht dat hun antwoord niet goed werd gerekend. Het protest was: “Antwoord erfelijk materiaal was genoom. Wi.j hebben chromosomen gezegd en achtend at juist: een genoom is het geheel der chromosomen.” Jury: Juist naar de benaming van dat geheel werd gevraagd, waarmee we dus moeten besluiten dat dit protest niet kan worden toegekend.

Bezwaren januari 2023
Vragen veel te moeilijk
Beste mensen,
Weer bedankt voor de kwis van gisterenavond., Wij, van Per Seconde Grijzer uit Driebergen, blijven het een leuke hobby vinden, maar één ding wil ik toch wel even opmerken. Deze keer waren de vragen veel te moeilijk en dat maakt de kwis spelen toch minder leuk. De kwis van vorige maand was veel leuker, omdat daarbij een ieder wel wat wist. Dat speelt leuker.
Misschien kunnen jullie jullie best doen om de vragen niet zo moeilijk mogelijk te maken, wat deze keer het geval was, maar iets gemakkelijker, zoals in december.
Ik begrijp dat dit moeilijk in te schatten is, maar probeer het in ieder geval. Het geeft veel meer spelplezier.

Hartelijke groet
P.S. Uiteraard blijf ik heel blij met jullie: het is nogal wat om je belangeloos in te zetten voor zo'n groep

Reactie van de jury
Beste Grijskoppen, dank voor de dank en vooral voor jullie verzoek. Moeilijke vraag hoor, om vragen makkelijker te maken. Maar jullie hebben gelijk, januari was best pittig.
Het blijkt dit seizoen de maand met de minste correcte antwoorden. December was de feestmaand :).

We leren iedere maand weer wat bij en zullen ons best doen om het iedereen naar de zin te maken.

Te platvloers
Namens Piet Hein uit Leersum schrijft een van de deelnemers het volgende. "ik vind dat sommige vragen niet ten goede komen aan het peil van de kwis. Te platvloers .Erg jammer."

Reactie van de jury
Uiteraard respecteren wij deze mening en we zullen er rekening mee houden. Impliciet lezen we gelukkig ook een compliment voor het peil van de kwis.
We proberen altijd een mix van aan actualiteit gerelateerde vragen in de pubkwis te verwerken. Deze keer stonden nutscaping en Pierre Kartner tegelijk in het nieuws. Net zoals queer, luchthavenbelasting, BTW op zonnepanelen en Pelé. Maar het is natuurlijk gissen of de eerstgenoemde vragen betrekking hebben op het bezwaar. We vermoeden het. Bedenk dan, dat het maken van een vraag over een platvloersheid de banaliteit van het onderwerp benadrukt, de vraag zelf is het niet. En zeker niet onze intentie.

Protest december 2022
Beste jury,
Gisteravond hadden we weer een supergezellige kwis avond in Driebergen en mochten wij (team Per Seconde Grijzer) zowaar van een bitterbal genieten dankzij een foutloze ronde. We scoorden in totaal 65 punten, we zijn blij, maar toch stuur ik jullie dit bericht omdat er volgens mij een antwoord ten onrechte is afgekeurd en we recht hebben op een extra punt. Graag jullie kijk hier op.

Het gaat om Ronde 6 vraag 8, waarin de naam wordt gevraagd van de raket die op 16/11/2022 werd afgeschoten naar de maan. Het antwoord luidde volgens Yvon Kroese “Artemis”, maar dat is de naam van de missie, niet van de raket. Die naam is namelijk Orion. Het bijzondere is dat de man van een goede vriendin van mij de raket heeft ontworpen dus ik durf er bijna een bitterbal om te verwedden dat ik goed geïnformeerd ben, maar voor de zekerheid stuur ik de info van NASA mee.
https://www.nasa.gov/image-feature/artemis-i-map

Dank vast voor jullie antwoord!

Vriendelijke groet,
namens Per Seconde Grijzer,

Reactie van de jury.
We zijn toch altijd blij om te horen dat zoveel mensen weer een gezellige avond hebben gehad. Fijn, daar doen we het voor! Dan jullie bezwaar. Rocket science hoor. Jullie hebben helemaal gelijk. We rekenen daarom zowel Artemis (eens gegeven blijft gegeven) als Orion goed. En passen de score aan. Dank voor jullie bericht!

Protest november 2022
Team Donders! uit Leersum stuurde ons het volgende protest: “Gister een vroeg 'heerlijk avondje' beleefd in De Binder. Veel gelachen! Dank daarvoor aan de samenstellers en uitvoerders van de pubkwis. Er was één vraag die we niet helemaal begrepen. Het gaat om vraag 5 in ronde 3. Ik heb hier niet helemaal de juiste formulering meer, maar het ging om de kritiek op het economisch beleid dat rijken begunstigt. Antwoord was Trickle down. Die woorden hadden wij ook al over tafel gehad, maar afgekeurd, omdat ze geen vorm van kritiek weergeven. In ons antwoord Mazzeltaks / Windfall herken je die (milde) kritiek wél. Zou de jury nog eens goed naar de formulering van de vraag willen kijken? Dan kan er misschien een misverstand worden opgelost…”.
Jury: De vraag die werd gesteld is als volgt: “Wat is de term die wordt gebruikt in kritiek op het economisch beleid ten gunste van de hogere inkomens en mensen met aanzienlijke rijkdom of kapitaal.”. De jury is het eens met team Donders! dat het woord ‘kritiek’ verwarrend kan zijn. Excuus namens de vragenmakers. De vraag is hiermee niet fout maar geeft slechts één element van ‘trickle down economics’. Niet alleen bij kritiek maar ook in het algemeen klopt de beschrijving. Donders! is wel op de hoogte van het nieuws omdat mazzeltaks en windfall actuele termen zijn. Daarmee wordt dan de speciale belasting bedoeld die bedrijven (zouden) moeten betalen over excessieve bedrijfswinsten. Helaas Donders!

Protest oktober 2022
Eicha uit Driebergen deed een poging een extra puntje te verkrijgen met het volgende protest:

"Een goedendag beste mensen. Wij hebben weer een uitermate genoeglijke avond gehad en met een mooi resultaat. Edoch is ons inziens een extra puntje mogelijk. Bij vraag 8 in ronde 6 wordt er gevraagd naar een Nederlandse plaatsnaam om een zin af te maken. Ons antwoord, Halfweg, levert een correcte en kloppende zin op. Zeer benieuwd naar uw zienswijze. Van harte dank voor de inzet om ons deze maandelijkse jolijt te verschaffen. Hartelijke groeten, EICHA".

Dank Eicha voor de vriendelijke woorden. Dat zijn onze vitamientjes. De jury heeft goed nagedacht en keek eerst naar de gestelde vraag. Die luidde: "Maak de volgende zin af met een passende Nederlandse plaatsnaam: Peter slikte de oester in 1x door maar ….". Het gegeven antwoord is Abcoude. Halfweg is mooi gevonden, ook in Amerongen kwam die uit de bus. Maar.... de jury vindt Abcoude beter omdat het werkwoord zowel in de vraag als het antwoord dominant is. Net iets beter dus. En bovendien: ook als iets niet het bedoelde antwoord is kan de jury beslissen bij de eigen oplossing te blijven. Helaas dus...maar compliment voor jullie vondst.

Protest september 2022
De Olympianen uit Austerlitz stuurden het volgende protest: ", over de vraag, welk lichaamsdeel de meeste botten heeft. Het antwoord "hand" is ons inziens niet juist, het aantal van 54 botten geldt voor 2 handen samen en in de vraag werd gevraagd naar "het lichaamsdeel". Ons antwoord, met dank aan de fysiotherapeut in ons team, was "de romp" (50 botten). Wij menen dat dit het juiste antwoord is, als er om één lichaamsdeel gevraagd wordt. Op het wikipedia-lemma https://nl.wikipedia.org/wiki/Botten_van_de_mens wordt dit duidelijk aangegeven, dat het om 27 botten gaat per hand.

Na een lange vakantie is de jury helaas niet milder geworden. Wikipedia beschrijft inderdaad 50 rompbeenderen onder het gelijknamige hoofdstukje. Zo is er ook een hoofdstuk 2x27 handbeenderen. Beide hoofdstukken hebben een gelijk niveau. En daarop is een afwijzing van het protest gebaseerd. Volgende keer beter!

Protesten maart 2020
Deze maand gaat het om het beeld van Zadkine in Rotterdam en het vermogen om te bewegen.

De Verwoeste Stad
De Winklers uit Amerongen vroegen ons om het volgende na te kijken: “Goedenmorgen, Bij de vraag over het beeld van Zadkine in Rotterdam hebben wij “Stad zonder hart” ingevuld, wat volgens Wikipedia een van de namen is waaronder het beeld bekend staat.”. De jury zocht het even uit (en kreeg meteen een idee, door de vriendelijke begroeting, voor een toekomstige spellingvraag). Wikipedia schrijft er het volgende over: In de loop der jaren heeft het beeld van de Rotterdammers een rits van bijnamen gekregen. Naast "De verwoeste stad" kent men het beeld als "Stad zonder Hart", "Zadkini", "Jan Gat", Jan met de Handjes" en "Jan met de Jatjes". Er werd tijdens de pubkwis duidelijk naar de naam en niet naar een van de bijnamen gevraagd, zodat er geen puntje kan worden toegevoegd aan de toch al zo grootse score van de Winklers.

Motiliteit ook goed?
Team ‘Dat zoeken we even op’ uit Amerongen legde ons het volgende voor. “In ronde 2, vraag 8 werd als juist antwoord motoriek gegeven. Wij hadden als antwoord mobiliteit. Dat is ook het vermogen om te bewegen. Groet “.
Tja, waar de jury zich in allerlei bochten pleegt te wringen om protesten af te wijzen valt hier niet over te discussiëren. Wikipedia formuleert het als volgt: "Motiliteit is het vermogen van een eencellig of eenvoudig meercellig organisme om op eigen kracht energie om te zetten in arbeid. Het begrip wordt bovendien gebruikt voor een aantal processen in meercellige organismen die leiden tot beweging, zoals de motiliteit van het zweepstaartje van spermacellen en van de trilharen van eukaryote cellen (gezamenlijk bekend als undulipodia). Kort door de bocht kan gesteld worden dat een organisme motiel is als het zelfstandig kan bewegen. Een ander gebruik van het begrip is het vermogen van een organisme tot het verplaatsen van voedsel door het lichaam, zoals peristaltiek. Waar mobiliteit duidt op het in beweging zijn (ongeacht de oorzaak), is motiliteit een vermogen tot bewegen." Daar valt niets op af te dingen, dus puntje erbij voor ‘Dat zoeken we even op’ en wellicht ook voor teams van één van de andere locaties.

Protesten februari 2020.

Lees eens het volgende protest met ons mee:  St. Maarten
“Sint Maarten is een eiland en is noch Nederland noch Frankrijk. Van beide landen is het een gewest. De oplossing van de vraag hoe lang de grens tussen Nederland en Frankrijk is, 10 km, is taalkundig en geografisch onjuist. Ik vind dat deze vraag daarom als vervallen beschouwd moet worden”. Tja…de oplossing, 10 km, “is taalkundig en geografisch fout…”
Dit protest uit Leersum bereikte ons namens team “Tony”. Helaas is dat team bij de jury niet bekend, maar omdat dit op een taalkundige vergissing zou kunnen berusten, gaan we er toch even op in. Zo flauw zijn we nu ook weer niet. De gestelde vraag was als volgt: “Hoe lang is de landsgrens tussen Frankrijk en Nederland? Je mag er 10% naast zitten.” Hoezeer we als jurie ons hooft ook peinigen, taalkundig kunnen we in de oplossing geen faud ontdekken. Die is taalkundig juist en blijft 10 km (als speler is het verschil in uitgesproken of geschreven tekst, 10 km of tien kilometer, niet waarneembaar, dus ook daar kan het niet aan liggen). De oplossing geeft verder geen geografische beschrijving, het is 10 km zonder nadere gebiedsaanduiding. Verder verwijst de jury naar het allesbeslissende Wikipedia (zie ook https://www.pubkwis.nl/spelregels) waar we lezen: “Sint Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel.” Maar dit protest wijzen we af op grond van het niet kunnen ontdekken van taalkundige of geografische fouten in de oplossing
Ook de Olympianen uit Austerlitz protesteren over dit onderwerp en verwoordden het als volgt: “Volgens ons moet dit antwoord 0 km zijn. Nederland is een land binnen het koninkrijk der Nederlanden (zie nl.wikipedia.org/Nederland), naast de onafhankelijke landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Sint-Maarten heeft inderdaad een landsgrens met Frankrijk, en daarmee het Koninkrijk der Nederlanden ook. Maar Nederland als land zelf heeft dat dus niet .Vanuit de vraag wordt het niet duidelijk dat het hier zou gaan om het koninkrijk der Nederlanden. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Afhankelijk_gebied#Koninkrijk_der_Nederlanden. Ook daar staat: Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier gelijkwaardige landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat het wordt genoemd in de categorie 'afhankelijk gebied', doet hier niet aan af. Het is een land. Zoals Nederland dat ook is. Ook dit is een teer punt in het land zelf en ook hier bepleiten wij mededogen met onze 'koninkrijksgenoten'. Graag vernemen wij uw reactie. Met vriendelijke groet, Team Olympianen”.
Het is toch allemaal wat. Wel leerzaam. En er valt best iets te zeggen voor deze protesten. Maar stel dat we, om honderd procent correct te willen zijn, de vraag als volgt hadden geformuleerd: “Hoe lang is de landsgrens tussen het volwaardige land en onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden St. Maarten en het vroegere Franse deel ervan, thans collectivité d'outre-mer; je mag er 10% ofwel 1 km naast zitten”. Dan was nou net de lol van de vraag eraf geweest (we vonden hem zelf best grappig). Sterker nog, het verwijt zou kunnen zijn dat de vragen weer erg lang zijn. Jullie begrijpen, beste protesterenden (of zijn jullie dan taalkundig protestanten?), dat de jury de vraag in de geest van het spel heeft gesteld en daarom heeft besloten ook dit protest af te wijzen.

Trilveen
Dan kwam er een protest van team Mix&Match uit Leersum. Het ging daarbij over vraag 9 in ronde 2 die als volgt luidde: “Onder welke naam kennen we een zeldzaam bodemtype dat bestaat uit een dunne en uiterst slappe 'bodem' die vooral uit zegge- en graswortels bestaat en op water of modder drijft. Het ontstaat alleen als er aanvoer is van voedselarm en kalkrijk water. Het kenmerkt zich door een specifieke plantengroei. We vinden dit vooral in Overijssel.” Met als gegeven antwoord trilveen.
Mix&Match schrijven ons: “Wij hadden hoogveen geantwoord. Dit antwoord is volgens ons ook correct. Immers trilveen is hoogveen.”
Helaas Mix&Match, net zoals een huismus anders is dan een heggenmus, en een koolmees anders is dan een pimpelmees, is hoogveen niet hetzelfde als trilveen. Een kenmerkend verschil is o.a. dat trilveen op slappe modder of water drijft. Lees er maar eens over op Wikipedia.Uw jury heeft het trillen samen met een boswachter van de Wieden mogen ervaren.

Drielandenpunten
Dan schreven de Olympianen ook nog het volgende. “Zeer gewaardeerde en wijze jury, Namens team Olympianen dien ik twee protesten in voor de kwis van gisteravond: Ronde 5, vraag 2 Dit zou volgens ons Rusland moeten zijn, in plaats van Oostenrijk. Er wordt hier gevraagd om een Europees land met de meeste drielandenpunten: Rusland wordt in de meeste gevallen tot Europa gerekend. Ook door wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_(werelddeel) Politiek & cultureel zeker, en geografisch is het iig gedeeltelijk Europees, en kan daardoor naar ons idee niet genegeerd worden. (ook: nl.wikipedia.org/wiki/Rusland). Zelf vinden ze overigens ook dat ze vaak genegeerd worden, maar dat terzijde. Laten wij het op de Heuvelrug niet nóg erger maken. Rusland heeft meer drielandenpunten dan Oostenrijk, namelijk 10: Letland, Wit-Rusland Noorwegen, Finland Estland, Letland Litouwen, Polen Wit-Rusland, Oekraïne Georgië, Azerbeidzjan Kazachstan, China China, Mongolië Mongolië, China China, Noord-Korea Hiervan liggen er inderdaad 4 niet in Europa, maar er wordt hier niet gevraagd naar drielandenpunten in Europa.”
Dank zeer gewaardeerde en wijze Olympianen voor deze uitvoerige kennisoverdracht. We delen die graag met de overige 80 teams. De jury kreeg rillingen en koud zweet. Maar gelukkig, als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Dat laatste zinnetje in het protest….niet gevraagd naar Europa…..Helaas, de vraag was letterlijk de volgende: Welk Europees land heeft de meeste 3-landenpunten? PPfff, protest afgewezen.

Tot volgende keer! 

Laatste protesten 2019
Puimsteen
Het volgende protest kwam bij ons binnen uit Leersum.
"Gisteravond is er tijdens de pubkwis in De Binder een vraag gesteld over welke substantie er in de oceaan dreef. Ons antwoord was ‘Vulkanisch gesteente’. Dit antwoord is niet goed gerekend.  Wij willen hier bezwaar tegen maken. De antwoorden ‘puimsteen’ en ‘lava’ zijn wel goed gerekend. Een omschrijving van puimsteen is: Puimsteen of puim (veelvoorkomend Duits leenwoord: bims) is een vulkanisch gesteente dat gekenmerkt wordt door een grote porositeit. Een omschrijving van lava is: Lava is gesteente in vloeibare vorm. Nadat magma het aardoppervlak of de zeebodem bereikt wordt het lava genoemd. Door verschillen in magmasamenstelling, snelheid van uitvloeiing, temperatuur en chemische, mineralogische samenstelling zijn er meerdere soorten lava, ieder met een eigen gedrag en met als kenmerk een poreuze structuur. Als lava als verzamelnaam voor meerdere soorten vloeibare vulkanische steensoorten goed wordt gerekend, dan zal ook vulkanisch gesteente goed moeten worden gerekend. Sterker nog, het zal zeker geen lava geweest zijn (zijnde vloeibaar vulkanisch gesteente) dat daar ronddrijft. Het antwoord ‘Vulkanisch gesteente’ is in deze dus zelfs beter dan ‘Lava’. Wij verzoeken u dus alsnog om ons antwoord op deze vraag goed te rekenen en de score aan te passen.

Graag ontvangen wij uw beslissing retour. Alvast dank voor uw begrip en moeite en wij kijken uit naar de volgende ronde!
Hartelijke groet namens team Bernard 8".
De jury heeft zich hier zeer kort over gebogen en JA geknikt. Op de overige locaties was dit antwoord al goedgekeurd tijdens het spelletje. Voor Leersum betekent dit een punt erbij voor 5-7-9, Bernard 8 en Piet Hein. Het is inmiddels verwerkt in de uitslag. 

Trappistenbier
Verder kwam er een nuttige tip binnen van de Wielewalen uit Woudenberg, waarvoor dank.
Sinds kort is de bestelprocedure voor het verrukkelijke Westvleteren bier veranderd. Het is nu bij de Abdij te verkrijgen via een nieuwe procedure en je kenteken en een QR-code (mail) worden gecontroleerd. De website is https://www.trappistwestvleteren.be/nl/veelgestelde-vragen 


Seizoen 2018-2019

Op de valreep kwam er toch nog een protest binnenrollen: FYRA
Het protest van team 3335 uit Austerlitz luidt als volgt: 'ronde 3, vraag 9: Gevraagd wordt naar de naam van de treindienst, antwoord van de kwis: Fyra. Hier is een probleempje, want de treindienst die de Fyra-treinen reed heet de HSA: de High Speed Alliance, een consortium van NS en KLM. De treinen heetten Fyra (fabrikant Ansaldo-Breda), de treindienst werd gevoerd door de HSA. Omdat dit subtiele verschil alleen bij insiders bekend is, stel ik u voor om naast Fyra ook ons antwoord HSA goed te rekenen. (Emile,ex-NS)'. En gevolgd door een tweede bericht: 'Uit mijn eigen tekst (laatste zin) blijkt hoe subtiel het ligt! Het begrip treindienst wordt tweeledig gebruikt; mijn verzoek handhaaf ik.' 
En gelijk heb je, tenminste....... om een bezwaar in te dienen. Maar of je gelijk hebt? Wikipedia is onze scheidsrechter  en schrijft letterlijk: 'Fyra was de merknaam voor treindiensten die gebruikmaakten van de Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen. De dienst tussen Amsterdam en Breda werd door de High Speed Alliance (HSA) geëxploiteerd. Tussen Amsterdam en Brussel was sprake van een gezamenlijke exploitatie door de HSA en de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).' En wij vroegen naar de merknaam die eraan gegeven is, niet naar de exploitanten. Dus: helaas 3335, FYRA is het enige goede antwoord. Fijne vakantie!

Opmerking april:
Het was gisteren weer een gezellige kwisavond. Maar wat sadistisch van de maker van de vragen. En dan heb ik het over de Ajax vraag. Als voetballiefhebbers en Ajax fans, vonden wij het heel jammer dat de wedstrijd Real Madrid - Ajax samenviel met de pubkwisavond. Wij hebben toen toch de kwis voor laten gaan. En dan krijg je als dank een vraag over wie de doelpunten gescoord hebben. Zo wrijven jullie het er nog eens lekker extra in dat we deze prachtige wedstrijd hebben moeten missen. Het is me wat met jullie.

Hartelijke groet
Henk 
P.S. En weet dat we jullie inzet enorm waarderen, elke maand weer.
Jury: en wij konden niet eens kiezen....

Protesten februari 2019
Deze keer kwam er nogal wat respons. De onderwerpen betreffen bevolkingsdichtheid, ministers van staat, kijkoperaties, ESP en een vraag waar die hint van de maand op sloeg. Daar gaan we.

Bevolkingsdichtheid
.
De vraag was: Welk land heeft de kleinste bevolkingsdichtheid? En het gegeven antwoord: Groenland of Spitsbergen (0,03 inw./km2). Hierop kwamen de volgende reacties:
De Buitenbeentjes van Driebergen: “Groenland is geen zelfstandig land. Het valt onder Denemarken. Ons antwoord Mongolië is het dunst bevolkte onafhankelijke land ter wereld. Ook hier hopen wij een punt mee te verdienen. Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bevolkingsdichtheid. Vriendelijke groeten, Julien.”
Het College Van! Uit Austerlitz verwoordde het als volgt: “Er wordt gevraagd naar het land met de dunste bevolkingsdichtheid. Het correcte antwoord zou moeten zijn Groenland of Spitsbergen & Jan Mayen [jury??]. Dit zijn geen onafhankelijke landen en zouden volgens HCV! niet goed zijn. Ook de nummers 3 en 4 zijn onderdeel van grotere natie. Het eerste echt onafhankelijke land is Mongolië. Het antwoord dat wij gaven. Via Google vind je ook lijstjes die Antarctica op 1 zetten. Het hangt dus samen met de definitie voor 'land' De lijst in omgekeerde volgorde staat op https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bevolkingsdichtheid?wprov=sfla1 Met vriendelijke groeten Jeroen.”
En tenslotte zei Witte Gei ’t uit Austerlitz ( maor hullie witte nie dat ’t protest rapper binnen moet zijn) :” De vraag over het dunst bevolkt land hebben wij beantwoord met Mongolie (en dat is correct volgens wikipedia) als zijnde het dunst bevolkte onafhankelijke land. Wij hadden ook getwijfeld over Groenland (waarvan jullie zeggen dat het juist is) maar dat hoort bij Denemarken en is dus geen apart land volgens ons.”
Wel, een hot item dus. En veel huiswerk van de teams om het protest te onderbouwen (en voor de jury❗). Wat te doen. Strikt staatkundig genomen is Groenland inderdaad geen onafhankelijke staat. De vraag bevatte ook niet die precisering. Echter, zoals in ons reglement opgenomen, Wikipedia is bepalend (https://www.pubkwis.nl/spelregels). We kijken dan nu wat deze bron meldt:(https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bevolkingsdichtheid. Hier worden Groenland en Spitsbergen genoemd. En naar deze pagina verwijst HCV! Op diezelfde pagina kan je ook doorklikken naar het aantal inwoners per land. Ook dan wordt Groenland als land genoemd. Dan maar eens kijken op Wikipedia wat die over Groot Brittannië schrijven, dat is tenslotte vergelijkbaar:
“In de strikte betekenis van 'onafhankelijke staat' zijn de 'landen binnen het koninkrijk' geen landen, maar in een wat ruimere betekenis van 'begrensd gebied met een politieke identiteit' wel. Gebruikmakend van deze dubbele betekenis kan het Verenigd Koninkrijk worden aangeduid als 'vier landen in één land'.”
Maar er is nog één escape: de doorverwijzing naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen. En ja hoor, daar vind je Groenland niet terug, het wordt genoemd bij Denemarken. Omdat Wikipedia de verwarring hiermee niet kleiner maakt strijkt de jury eenmalig over het hart, dat inmiddels op een pannenkoek begint te lijken: ook Mongolië rekenen we goed. In Amerongen betekent dit een punt erbij voor de Dwaze Moeders, Hfl 9,75 en Oja. De Buitenbeentjes, Witte Gei ’t en Het College Van! natuurlijk ook. We vragen de jury’s na te kijken welke teams er eventueel nog een punt bij krijgen.

Een aparte vermelding om twee redenen voor het volgende protest: “Welk "land" heeft de kleinste bevolkingsdichtheid? Het antwoord was Groenland en Spitsbergen. Echter, beide zijn geen landen, maar behoren tot landen, Denemarken respectievelijk Noorwegen. Kunt u uw deskundige licht hier nog eens op laten schijnen? Dank daarvoor en tot in maart! Hartelijke groet, de Pennelickers”
Wel, ten eerste is het schrijfgerei van de Pennelickers veel te laat in de inktpot gedoopt, de regel is indienen van een protest binnen 24 uur. Maar wat heeft, ten tweede, een protest voor zin als het antwoord van hen IJSLAND is. Een binnenpretje voor de jury. 

Ministers van Staat.
De vraag was: De titel 'Minister van Staat' is een eretitel, toegekend door de koning op voordracht van de ministerraad aan politici of staatslieden die geen publieke functie meer vervullen. Vorig jaar kregen 2 vrouwen en 1 man deze titel. Noem er 2. Het gegeven antwoord: Winnie Sorgdrager, Jaap de Hoop Scheffer en Sybilla Dekker.
Het protest van de Buitenbeentjes uit Driebergen: “Piet Hein Donner is op 21 december 2018 benoemd tot minister van staat. Ons antwoord was Sorgdrager en Donner. Wij ontvangen graag twee punten voor dit antwoord. Zie hier de bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/12/21/benoeming-minister-van-staat”.
Dat is nou jammer, beste Buitenbeentjes. Het nieuws was: “Op 21 december 2018 besloot de Ministerraad om Piet Hein Donner tevens voor te dragen als Minister van Staat.[8] Een dergelijke voordracht leidt gewoonlijk ook tot benoeming.” En die feitelijke benoeming heeft dus in ieder geval niet plaatsgevonden in 2018. Protest afgewezen. Maar wel zielig voor jullie….

ESP
Het protest: “Beste organisatie, Dank weer voor de organisatie! De Pennelickers kauwen n.a.v. de laatste pubkwis van februari niettemin nog op het antwoord van de volgende vraag. Wij hebben de vraagstelling niet meer scherp m.b.t. de vraag over het anti-slipsysteem van een auto, maar in onze ogen zou TCS ook goed kunnen zijn naast ESP.”
Wel, dan hierbij nogmaals de vraag: “Dit systeem ondersteunt de bestuurder van een auto als dat dreigt te slippen, zoals bij plotse uitwijkmanoeuvres, verkeerd ingeschatte bochten of bij verraderlijk wegdek. Wat is de afkorting? Antwoord: ESP (Electronic Stability Program). Helaas Pennelickers, TCS lijkt er wel op maar heeft een andere functie. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tractiecontrole .

Laparoscopie of endoscopie?
De Bovenkamer kwam bij ons met het volgende binnen: “Kijkoperatie. Tijdens een endoscopie wordt ook wel een buikoperatie gedaan. Een endoscopie is een onderzoek van het inwendige van de mens om te kijken wat er aan de hand is, een biopsie te nemen of een operatie uit te voeren. Dit gebeurt met een instrument genaamd de endoscoop waarmee een arts door middel van een rigide buis of een flexibele slang in het lichaam kan kijken. Wikipedia”.
De vraag was echter specifiek waar het de plaats in het lichaam betreft: “Als een specialist een kijkoperatie in de buikholte uitvoert, wat is de medische term daarvoor?” En dan is endoscopie een te algemene benaming die voor vele soorten kijkonderzoek kan gelden, en laparoscopie is specifiek voor de buikholte. (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Endoscopie ). Hiermee is dit protest afgewezen. Sorry….

Hint van de maand
Dan kwam er nog een aardige opmerking c.q. vraag binnen van een startend team uit Woudenberg, V®aagteken.. “De eerste keer meegedaan met de Pubkwis. Bijzonder leuke avond gehad. Vragen waren soms wel erg uitdagend. Maar ja alle begin is moeilijk. Vraag: De hint voor deze maand was Mijn tante is geen... Wij hebben de relatie met de vragen niet kunnen achterhalen. Wellicht kan hier enige opheldering over worden gegeven.”
Wel, dat doen we met evenveel plezierals het bedenken van de hint van de maand. Deze keer hebben we 5 mogelijke hints gemaakt en daaruit een keuze gemaakt. We laten die 5 hints zien om je vast wat meer ‘in te werken’ in ons spelletje.
1. Baas van de boot of titel? (MSC: containerboot-rederij en MSc; ronde 2, 2 )
2. Vastgeplakt in Colombia (Col, Columbia: Michael Collins; ronde 2, 8)
3. Een tante is geen ….(genoom; ronde 2, 9)
4. Engelse tranen (Teardrops levert op Google Womack&Womack; ronde 3, 6)
5. Die dichter is geen dame (Margreet de Heer, ronde 3, 8).

Zo, dat is het weer voor deze maand. Dat kost tijd zeg…. In die tijd kan een hele muziekronde in elkaar worden gedraaid. Daarover gesproken: volgende pubkwis valt middenin de carnaval! Wee gaan weer proberen er iets van te maken. Groet van jullie jury.


Protesten december 2018

Slinky
Team Spike uit Amerongen zond het volgende protest: “Plaatjesronde nr.3 Als je gaat zoeken op Wikipedia geeft hij de volgende melding:Traploper kan verwijzen naar Loper (vloerbedekking), een lang vloerkleed Slinky (speelgoed), een stuk speelgoed We denken dus dat ons antwoord traploper toch goed gerekend kan worden. Groet.Margreet.”
Tja, wat moet je nou als jury. Zoveel mogelijkheden. Maar, beste leden van Spike, ons antwoord is meestal voorspelbaar en nu helemaal. Jullie gaven op het formulier maar liefst DRIE antwoorden, te weten: traploper, veer en spirola. Met andere woorden: “Jury, zit er misschien iets bruikbaars bij?” Helaas Spikers, bezwaar afgewezen.
Ook de Kwispelaars hopen een puntje te vergaren door het inbrengen van het volgende bezwaar. “Het gebeurt niet vaak maar deze keer toch twee protesten nav de pubkwis van gisteravond. Ronde 1: De slinky is volgens ons bekend als loopveer. Op wiki wordt melding gemaakt van vele bijnamen, maar door de veelheid worden ze waarschijnlijk niet allemaal genoemd (feitelijk worden er maar twee genoemd; spiraal en traploper). Maar als je echter op google zoekt met de term “wiki loopveer” kom je precies bij het artikel op wikipedia over de slinky terecht. Bovendien als je op google zoekt op afbeeldingen van loopveer kom je alleen maar afbeeldingen tegen van dat vermaledijde ding. Wij zouden het fijn vinden als dat toch een puntje oplevert.”
Daar hoeft de jury niets voor op te zoeken. Want al kwispelend bij de gedachte aan nóg meer punten schrijven ze in het protest zelf al “kom je precies bij het artikel op wikipedia over de slinky”. Duidelijk dus hoe Wikipedia erover denkt. Bedankt voor de voorzet, Kwispelaars. Afgewezen.

Zoete aardappel
En de Kwispelaars zijn niet te stuiten. “De vraag over de bataat, de zoete aardappel. Volgens Wiki staat deze als yam op het menu in de VS. En aangezien de vraagstelling ging over de lekkernij bataat dachten wij “yammie”. Hopelijk goed voor nog een puntje. Kunnen we die pijnlijke nederlaag toch nog een beetje goed maken”.
De troost, lieve Kwispelaars, is dat het spelletje, met zoveel plezier, geen echte verliezers kent, laat staan pijnlijke nederlagen. En daar zullen jullie het mee moeten doen. Buntàta milis (Schots Keltisch), cartofi dulci (Roemeens) en khoai lang (Vietnamees) hebben we ook niet goedgekeurd en we willen graag consequent blijven. Volgende keer beter.

Dat waren ze weer voor dit jaar. We wensen iedereen fijne feestdagen en hopen jullie gezond terug te zien op 8 januari. De Amerongers worden overigens verwacht in de Napoleonschuur, Buitenlust is enkele weken gesloten wegens groot onderhoud.

Protesten oktober 2018

Deze maand staan de protesten geheel in het teken van de kleding in ronde 1.

Stola
Het College Van is van de partij met het volgende protest. “Wij maken bezwaar op het plaatje van de stola (zwart) in ronde 1. Het plaatje is dermate onduidelijk dat niet zichtbaar is of het een stola of een truitje is. Wij denken dan ook dat beide antwoorden goed gerekend moeten worden.”
De jury is erover in beraad gegaan. Omdat 93% van de teams er wel duidelijk een stola in zag bestaat er in ieder geval geen twijfel over de kwaliteit van het plaatje, dat weer kosteloos is gedrukt door The Media House in Leersum. Daar kan het dus niet aan liggen en verdient ook geen kritiek. Enkele teams hebben Pelerine als antwoord gegeven (op zich heel knap hoor!), maar geen bezwaar gemaakt dat dit niet is goed gerekend. En terecht, want een Pelerine sluit hoog om de hals.
Kan dan in het plaatje een trui worden herkend? De jury ziet er meer een spijkertje op laag water in. Immers, de plaatjesronde betrof bijzondere kleding en trui is dan wel erg algemeen. Als we plaatjes van onderbroek, sokken, hoed en jurk hadden gegeven zou trui in het rijtje hebben gepast. Maar nee, onze plaatjes overstegen het aap-noot-mies niveau. Tenslotte, wat zegt Wikipedia, onze steun en toeverlaat? “Een trui is een (gebreid) kledingstuk voor het bovenlichaam, zonder voorsluiting, dat over het hoofd wordt aangetrokken.” Duidelijk toch? Helaas, geacht College.

Knickerbocker of Plusfour?
Team ‘Dat zoeken we even op’ uit Amerongen maakte ons attent op een telfout bij hun score (hersteld) en een schrijffout op de website (ook hersteld). Daarnaast het volgende protest: “Beste Ruud, daar komt ie weer: Ronde 1 , plaatje 10 betreft echt een plus four en geen knickerbocker. De knickerbocker heeft een riempje onder de knie en de plusfour is wijder en poft meer, zit vaak in de sok.”
Omdat 14 van de 21 teams in Amerongen plusfour als antwoord krabde gaven krabde de jury zich eens flink achter de oren. Wat zegt Wikipedia? Eerst de knickerbocker. “De knickerbocker is een broek die vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw door mannen en jongens gedragen werd. Het is een pofbroek die tot net onder de knie reikt. Het was gebruikelijk dat jongens wanneer ze wat ouder werden (zo rond 17 jaar) de knickerbocker verwisselden voor een plusfour.”
Als we hier het protest naast leggen dan wordt de argumentatie niet ondersteund door Wikipedia. Echter, het door ons aangeboden plaatje laat niet duidelijk zien hoever de broek onder de knie komt en omdat er geen gezicht bij het plaatje staat is de leeftijd van de drager niet te schatten.
Over de plusfour zegt Wikipedia: “Een plusfour is een over de knie vallende pofbroek die met name door mannen werd gedragen. Hij is iets langer dan de knickerbocker en reikt tot ongeveer 4 duim (circa 10 cm) onder de knie, hetgeen de naam van het kledingstuk verklaart. Het inmiddels uit de mode geraakte kledingstuk stond in Nederland ook wel bekend onder de minder exotische benaming drollenvanger. Een bekende drager van de plusfour is de stripfiguur Kuifje.”
De jury is deze keer te vermurwen. Ook plusfour rekenen we goed. In Amerongen hadden Bos&Co, N-side, Roomertöpf, Wintergasten, We Denken Er Nog Even Over Na, Donkerstraat en Hfl 9,75 knickerbocker als antwoord gegeven dus voor hen verandert er niets. De overige teams krijgen er een punt bij. We vragen aan de jury’s in Leersum, Driebergen, Austerlitz en Woudenberg, indien van toepassing, correcties door te geven.